Video: Ferguson sa búri, policajta neobvinia za smrť mladíka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ferguson
Prezident Barack Obama vyzval obyvateľov vo svojom prejave na upokojenie vášní. Foto: SITA/AP

FERGUSON 25. novembra (WEBNOVINY) – Protesty v americkom Fergusone, ktoré tam vypukli v noci z pondelka na utorok, sú najhoršie od zastrelenia černošského mladíka bielym policajtom. Podľa miestnych médií tam demonštranti podpálili najmenej desiatku budov a v plameňoch sa ocitlo aj niekoľko áut.

Miestny policajný šéf Jon Belmar informoval, že počas nepokojov osobne počul „asi 150 výstrelov“. Bezpečnostné zložky použili proti demonštrantom aj slzotvorný plyn a zatkli najmenej 29 z nich. Napriek tomu, že zatiaľ nehlásia žiadnych zranených, podľa Belmara sú súčasné nepokoje „oveľa horšie“ ako tie, ktoré vypukli okamžite po zastrelení 18-ročného Michaela Browna policajtom Darrenom Wilsonom.

Obrazom: Policajta z Fergusonu neobvinia, ľudia sa búria

Najnovšie násilnosti vypukli po tom, ako veľká porota vo Fergusone rozhodla, že Wilson nebude čeliť trestnému stíhaniu. Nepokoje sa následne rozšírili aj do iných častí USA vrátane miest New York a Chicago. Prezident Barack Obama v osobitnom prejave vyzval obyvateľov na upokojenie vášní.

Verzie okolo celého incidentu, ktorý vyvolal najväčšie rasové nepokoje v Spojených štátoch za posledné roky, sa rôznia. Právni zástupcovia rodiny zosnulého 18-ročného chlapca tvrdia, že Brown sa policajtovi pred streľbou vzdal a ruky mal vystreté do hora. Wilson na neho údajne vystrelil až 12-krát, pričom jedna z guliek chlapca trafila priamo do hlavy. Browna podozrievajú z krádeže cigár krátko pred incidentom.

Policajta z Fergusonu neobvinia, ľudia sa búria
Foto: SITA/AP
Policajta z Fergusonu neobvinia, ľudia sa búria
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaMichael Brown