Vstup Ukrajiny do NATO zvýši napätie, varuje Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

MOSKVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Rusko v utorok varovalo Ukrajinu pred vstupom do Severoatlantickej aliancie. Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Rjabkov povedal, že plánovanie vstupu do NATO len zvýši napätie a povedie k stupňovaniu ukrajinskej krízy.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Reagoval na slová ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý chce iniciovať o členstve v aliancii referendum. To by sa podľa jeho slov malo konať po „splnení stanovených kritérií“, čo odhaduje na asi šesť rokov. „Som presvedčený, že oznámenie ukrajinského vedenia prinesie len ďalšiu eskaláciu situácie na Ukrajine,“ vyhlásil Rjabkov.

Obrazom: Situácia na východe Ukrajiny

Vstup do EÚ a NATO je jedným z hlavných cieľov nového ukrajinského vedenia. Rusko je zásadne proti tomuto kroku, no výhrady majú taktiež niektoré členské krajiny aliancie vrátane Nemecka.

Aj český prezident Miloš Zeman súhlasí s názorom, že Ukrajina by nemala vstúpiť do NATO. Krajina by mala byť podľa neho neutrálna a malo by dôjsť k jej takzvanej „finlandizácii“, teda k podriadeniu zahraničnej politiky inému väčšiemu štátu so zachovaním vlastnej zvrchovanosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman