Sýria bombardovala baštu Islamského štátu, zomreli aj deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 25. novembra (WEBNOVINY) – Lietadlá sýrskych vládnych síl v utorok bombardovali mesto Rakka na severovýchode krajiny, ktoré je hlavnou baštou militantnej nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ), pričom podľa miestnych a exilových aktivistov mohlo zahynúť viac ako 15 ľudí.

Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii tvrdí, že niektoré bomby dopadli na trhovisko pri mestskom múzeu a jednu z priemyselných štvrtí a usmrtili 23 ľudí vrátane troch detí.

Miestne opozičné koordinačné výbory hlásia najmenej 15 obetí. Objekty IŠ v Rakke sú terčom častých náletov rovnako zo strany sýrskych vládnych síl, ako aj koalície na čele s USA, zatiaľ však nie je jasné, čo bolo podnetom pre najnovšie, nezvyčajne prudké bombardovanie.

Obrazom: Boje proti islamistom

Islamský štát naďalej ovláda veľké časti Sýrie a Iraku, kde v júni vyhlásil vlastný kalifát. Na severe Iraku zostáva v jeho rukách metropola Mósul, z ktorého musela utiecť väčšina miestnych kresťanov. Sunnitskí fundamentalisti podľa obyvateľov v pondelok vyhodili do vzduchu jeden z opustených kláštorov vybudovaný v 80. rokoch na žiadosť vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát