Konžský gynekológ Mukwege si prevezme Sacharovovu cenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Denis Mukwege
Denis Mukwege Foto: SITA/AP Photo

ŠTRASBURG 26. novembra (WEBNOVINY) – Konžský ženský lekár Denis Mukwege si v stredu vo francúzskom Štrasburgu prevezme tohtoročnú Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom. Gynekológa Mukwegeho, ktorý je opakovane nominovaný aj na Nobelovu cenu mieru, vedenie europarlamentu ocenilo pred mesiacom.

Dalo tak prednosť pred zvyšnými dvoma finalistami – aktérmi ukrajinských protivládnych demonštrácií a stíhanej azerbajdžanskej ľudskoprávnej aktivistke Leyle Yunusovej. Mukwege, uznávaný odborník, pomohol tisíckam ženských obetí hromadného znásilnenia v Konžskej demokratickej republike.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré významnou mierou prispeli k boju za ľudské práva alebo demokraciu. Súčasťou ocenenia je aj finančná odmena vo výške 50 000 eur.

V minulosti cenu pomenovanú po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi získali aj juhoafrický prezident Nelson Mandela, exšéf OSN Kofi Annan a v roku 1989 aj Slovák Alexander Dubček. Minulý rok prestížne ocenenie získala pakistanská tínedžerka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Júsafzajová, súčasná držiteľka Nobelovej ceny mieru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander DubčekDenis MukwegeKofi AnnanMalála JúsafzajováNelson Mandela