Video: Ferguson vyburcoval USA, protesty sú v 170 mestách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Policajta z Fergusonu neobvinia, ľudia sa búria
Americký policajt Darren Wilson, ktorý zastrelil černošského mladíka Michaela Browna, nebude čeliť trestnému stíhaniu. Po zverejnení verdiktu zachvátili Ferguson nové násilné nepokoje, ktoré sa rozšírili aj do iných častí USA vrátane mesta New York. Foto: SITA/AP

FERGUSON 26. novembra (WEBNOVINY) – Rasové nepokoje vyvolané zastrelením černošského mladíka belošským policajtom sa z mesta Ferguson v americkom štáte Missouri rozšírili už do 170 miest v celých Spojených štátoch. V stredu o tom informuje spravodajská stanica CNN.

Na rozdiel od Fergusonu, kde v noci z pondelka na utorok demonštranti podpálili niekoľko budov, sú však protesty prevažne pokojné. Demonštranti vyšli do ulíc napríklad v New Yorku, ale aj v Chicagu alebo kalifornskom Los Angeles, kde zablokovali hlavné cesty.

Obrazom: Policajta z Fergusonu neobvinia, ľudia sa búria

Zo solidarity s obeťou policajnej streľby si desiatky demonštrantov v hlavnom meste Washington D.C. ľahli pred miestnu policajnú stanicu a niekoľko minút „hrali mŕtvych“. Niektorí mali na sebe transparenty s nápisom Na černošských životoch záleží.

Najnovšie násilnosti vypukli po tom, ako veľká porota vo Fergusone rozhodla, že policajt Darren Wilson nebude čeliť trestnému stíhaniu. Verzie okolo celého incidentu, ktorý vyvolal najväčšie rasové nepokoje v Spojených štátoch za posledné roky, sa rôznia.

Právni zástupcovia rodiny zosnulého 18-ročného Michaela Browna tvrdia, že neozbrojený mladík sa policajtovi pred streľbou vzdal a ruky mal vystreté do hora. Wilson na neho údajne vystrelil až 12-krát, pričom jedna z guliek chlapca trafila priamo do hlavy. Browna podozrievajú z krádeže cigár krátko pred incidentom. Wilson tvrdí, že Brown na neho fyzicky zaútočil a zastrelil ho zo strachu o vlastný život.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michael Brown