Rusi hrozia Francúzom žalobou, za lode chcú pýtať odškodné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusi hrozia Francúzom žalobou, za lode chcú pýtať odškodné
Námestník ruského ministerstva obrany pohrozil Francúzsku, že Rusko v prípade nedodržania kontraktu podá žalobu. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 26. novembra (WEBNOVINY) – Ak Francúzsko nedodá Rusku bojové lode typu Mistral, odškodné sa môže vyšplhať na skoro tri miliardy dolárov. V stredu to napísal francúzsky denník Le Parisien. Suma podľa neho zahŕňa výšku kontraktu na nákup lodí v hodnote 1,2 miliardy dolárov ako aj odškodné za každú loď v sume 800 miliónov eur.

Námestník ruského ministerstva obrany Jurij Borisov už Parížu pohrozil, že Rusko v prípade nedodržania kontraktu podá žalobu a bude požadovať odškodné. „Budeme konať striktne v súlade s kontraktom“ povedal Borisov v reakcii na oznámenie francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda o odložení termínu rozhodnutia o dodávke prvej lode Mistral do Ruska.

Podľa pôvodnej dohody mala loď Vladivostok doraziť do Petrohradu 14. novembra, druhá loď typu Mistral s názvom Sevastopoľ má prísť o rok neskôr.

Francúzsko vyhodnocuje situáciu na východe Ukrajiny, ktorá podľa jeho prezidenta stále neumožňuje dodanie plavidla. Francúzska vláda ešte začiatkom septembra oznámila, že pre nesplnenie podmienok zo strany Moskvy predbežne loď Vladivostok nemôže do Ruska dodať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať