Taliban zaútočil, o život prišli ošetrovateľky očkujúce deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ozbrojenci Talibanu zaútočili v Pakistane na ošetrovateľky
Pri útoku na ošetrovateľky prišiel o život aj ich šofér. Foto: SITA/AP

KVÉTA 26. novembra (WEBNOVINY) – Ozbrojenci v stredu v Pakistane zavraždili tri ošetrovateľky, ktoré v juhozápadnom meste Kvéta očkovali miestne deti proti obrne. Podľa polície ide o najhorší podobný útok za posledné dva roky.

Okrem ošetrovateliek prišiel pri útoku o život aj ich šofér. Členovia očkovacích tímov sú často terčmi militantov zo skupiny Taliban, ktorá sa obáva, že zdravotnícki pracovníci sú západní špióni. Objavujú sa aj fámy, že cieľom očkovania je v skutočnosti sterilizácia detí. „Dvaja muži na motocykli zastavili dodávku (s ošetrovateľkami) a ľudí vnútri zastrelili s pomocou ručnej strelnej zbrane,“ uvádza sa v policajnom stanovisku.

Tohtoročná bilancia detskej obrny v Pakistane je v súčasnosti na 15-ročnom maxime. Celkovo v krajine evidujú 265 takýchto prípadov. Choroba už niekoľko hodín po nákaze môže dieťa paralyzovať a spôsobiť mu doživotné fyzické následky.

Nákaza sa začala v Pakistane šíriť po vojenskej intervencii voči Talibanu na hranici s Afganistanom. Z oblasti vtedy utieklo veľké množstvo nezaočkovaných detí, ktoré údajne nákazu šírili ďalej v krajine. Z Pakistanu sa poliovírus spôsobujúci detskú obrnu dostal aj do Sýrie, Číny, Izraela a Egypta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať