Od masakry v Indii je šesť rokov, teroristi vraždili tri dni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
India si pripomína 6. výročie teroristických útokov v Mumbaji
Príbuzní obetí aj členovia indickej vlády si výročie pripomenuli položením vencov pri pamätníku na juhu Mumbaja. Foto: SITA/AP

MUMBAJ 26. novembra (WEBNOVINY) – India si v stredu pripomína šesť rokov od teroristických útokov v Mumbaji, ktoré šokovali celú krajinu. Pakistanskí militanti vtedy počas troch dní zavraždili 166 ľudí.

Príbuzní obetí aj členovia indickej vlády si výročie pripomenuli položením vencov pri pamätníku na juhu Mumbaja. Venovaný je policajtom a vojakom, ktorí sa počas 60 hodín masakry snažili zastaviť extrémistov. Obete si uctil aj premiér Narendra Modi.

Obrazom: India si pripomína 6. výročie teroristických útokov v Mumbaji

„Dnes je deň, kedy opätovne potvrdzujeme náš záväzok pracovať spoločne na boji proti terorizmu a jeho vykorenení,“ uviedol Modi, pričom padlých členov bezpečnostných síl označil za „skutočných hrdinov“. Spomienkové akcie sa konajú aj na miestach útokov, na školách a v ďalších inštitúciách naprieč krajinou, uviedla indická tlačová agentúra ANI.

Teroristi zaútočili 26. novembra 2008 na miesta navštevované najmä cudzincami vrátane luxusných hotelov, reštaurácií, železničnej stanice a židovského centra. Tri dni v týchto objektoch zadržiavali rukojemníkov, ktorých postupne zabíjali. Indické úrady obvinili z útoku pakistanskú skupinu Laškar-i-Tajjiba.

Incident poznačil vzťahy medzi Indiou a Pakistanom, ktoré boli napäté už predtým najmä pre spor o Kašmír. Zranenia počas masakry utrpelo okolo 300 ľudí. Jediného teroristu, ktorého chytili živého, po procese popravili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať