Izrael nemá byť židovský štát, kritizuje zákon prezident

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael deti tank
Foto: SITA/AP

JERUZALEM 24. novembra (WEBNOVINY) – Izraelský prezident Reuven Rivlin kritizoval v stredu vládny návrh zákona, podľa ktorého by sa Izrael právne stal štátom celého židovského národa. Takýto zákon je podľa neho v rozpore s princípmi zakladateľov Izraela o rovnoprávnosti arabských občanov.

„Tvorcovia izraelskej Deklarácie nezávislosti s veľkou múdrosťou trvali na tom, aby sa arabské komunity ako aj iné skupiny necítili v Izraeli tak, ako sa cítili židia v exile,“ vyhlásil prezident. Deklarácia z roku 1948 zdôrazňuje demokratický charakter novozriadeného izraelského štátu a sľubuje úplnú rovnosť sociálnych, náboženských a kultúrnych práv všetkých občanov, dodal Rivlin.

Izraelská vláda schválila v nedeľu návrh zákona na vyhlásenie krajiny za židovský štát. O príslušnej legislatíve by mali rozhodnúť poslanci, termín však ešte nie je známy. S návrhom minulý týždeň prišiel izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vyhlásil, že ak je uzákonený demokratický charakter Izraela, mal by byť daný zákonom aj jeho židovský charakter.

Návrh nového zákona hovorí, že práva všetkých občanov budú zachované, no židia budú mať takzvané „národné práva“ vrátane práva na sebaurčenie v Izraeli a práva na vlastnú vlajku a hymnu.

Zákonodarcovia z arabskej menšiny, ktorá predstavuje asi 20 percent izraelského obyvateľstva, tvrdia, že návrh zákona je rasistický. Aj ďalší opoziční poslanci sa obávajú, že v prípade prijatia takáto legislatíva ešte zhorší v súčasnosti už aj tak napäté vzťahy s Palestínčanmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin Netanjahu