Zeman chválil tadžického prezidenta za boj proti islamistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miloš zeman
Český prezident Miloš Zeman Foto: SITA/AP

DUŠANBE 26. novembra (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman pochválil tadžického prezidenta Emomaliho Rachmona za to, že si dokázal poradiť s ťažkosťami, ktoré islamskí radikáli spôsobili vo vojne v Tadžikistane.

Podľa Zemana je tak Rachmon jediný prezident, ktorý dokázal poraziť islamský terorizmus. Zeman dlhodobo považuje islamský terorizmus za najväčšiu hrozbu pre svet. V prejave tak zmienil v tejto súvislosti i hrozbu radikálov z hnutia Islamský štát, ktoré chce vytvoriť kalifát zahŕňajúci okrem iného i Tadžikistan, uvádza portál iDNES.cz..

Svojho hostiteľa však Zeman pochválil, ako sa s radikálnym islamizmom dokázal vyrovnať v dobe občianskej vojny v Tadžikistane v rokoch 1992 až 1997. Tá sa vtedy zvrtla na etnické čistky. Proti vládnemu vojsku sa postavila opozícia, ktorá sa spojila s islamskými radikálmi i niektorými menšinami. Zeman poznamenal, že boje podľa neho občianskou vojnou neboli, ale že šlo o boj proti terorizmu. Podľa niektorých zdrojov si strety v Tadžikistane vyžiadali až 100 000 obetí, Zeman hovoril o 150 000 obetiach.

Rachmon, ktorý je na čele Tadžikistanu od roku 1992, bol za prezidenta zvolený v roku 1994 a potom znovu v rokoch 1999, 2006 a 2013. Západné štáty voľby opakovane označovali za netransparentné a zmanipulované, vlani pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vyhlásila, že hlasovanie nezodpovedalo demokratickým pravidlám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman