Grécko paralyzoval generálny štrajk, zrušili stovky letov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Grécko schválilo reformné opatrenia. Foto: SITA/AP

ATÉNY 27. novembra (WEBNOVINY) – Dva najväčšie odborové zväzy v Grécku začali vo štvrtok 24-hodinový generálny štrajk, ktorý spôsobil zrušenie stoviek letov, zatvoril úrady a vážne narušil miestnu dopravu.

Všeobecná konfederácia gréckych pracovníkov (GSEE) pokrývajúca súkromný sektor a Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY) zvolali protest proti plánovanej vlne prepúšťania a zmenám v dôchodkovom systéme, ktoré od Grékov požaduje trojica poskytovateľov medzinárodnej finančnej pomoci. Oba zväzy uskutočnili generálny štrajk naposledy v apríli.

K štrajku sa pripojili všetci letoví dispečeri a všetky domáce a medzinárodne lety sú tak zrušené. Nepremávajú ani vlaky a trajekty. Nemocnice fungujú na núdzový režim, zatiaľ čo daňové a iné miestne úrady ostávajú zavreté. „GSEE odmieta dogmatickú posadnutosť vlády a trojky politikou úsporných opatrení a zvyšovania daní,“ uviedol v stanovisku zväz, podľa ktorého spomínané opatrenia vedú k „humanitárnej kríze“. V rámci protestu plánujú tisíce Grékov pochodovať k parlamentu v Aténach.

Rozsiahlejšie protesty proti vládnej politike šetrenia sú v Grécku čoraz zriedkavejšie, čo je interpretované ako prejav skleslosti a rezignácie verejnosti. Šesť rokov trvajúca recesia doplnená výrazným znižovaním platov a dôchodkov mala za následok zmenšenie gréckej ekonomiky približne o štvrtinu a zvýšenie nezamestnanosti na vyše 26 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia