Streľba neďaleko Donecka, pod paľbou sa ocitli pozorovatelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

VIEDEŇ 27. novembra (WEBNOVINY) – Medzinárodný tím pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v stredu opäť dostal pod paľbu, nikto však nebol našťastie zranený. Organizácia na svojej internetovej stránke informuje, že incident sa stal pri meste Kirove asi 50 kilometrov severovýchodne od Donecka počas rutinnej hliadky.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Neďaleko vozidla OBSE, ktoré viezlo troch pozorovateľov a ich ozbrojený sprievod, najprv vybuchol mínometný granát, po čom nasledovala guľometná paľba smerom k automobilu. Vozidlo oblasť ihneď opustilo a vrátilo sa na základňu. OBSE neuvádza, kto je za útok zodpovedný. Incident sa stal na území kontrolovanom vládnou armádou, no streľba prišla smerom od juhovýchodiu z oblasti ovládanej povstalcami.

Obrazom: Prímerie je neustále porušované

Zopakoval sa scénar z minulého týždňa

Podobná situácia nastala aj minulý týždeň. Na dve vozidlá monitorovacej misie strieľali uniformovaní príslušníci, nie je však jasné, ku komu patrili. Incident sa stal pri obci Mariinka, asi 15 kilometrov od mesta Doneck, v oblasti ovládanej vládnymi silami.

Podľa posledných údajov OSN konflikt na Ukrajine si od polovice apríla vyžiadal 4317 mŕtvych a 9921 zranených. Napriek prímeriu uzavretému začiatkom septembra v Minsku prichádza odvtedy denne o život v priemere 13 ľudí. Od vyhlásenia prímeria 5. septembra tak zahynulo už vyše 950 osôb.

Putin a Porošenko hovorili o juhovýchodnej Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu večer telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom o situácii v juhovýchodnej Ukrajine, oznámil vo štvrtok Kremeľ bez uvedenia detailov rozhovoru, ktorý sa uskutočnil údajne na požiadanie Kyjeva.

Boje vo východnej Ukrajine pokračujú napriek septembrovej dohode o prímerí uzavretej medzi Kyjevom a proruskými separatistami. Ukrajina a západné krajiny vinia Rusko z vojenskej podpory separatistov, čo Moskva odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin