Nový ukrajinský parlament zvolil Jaceňuka za premiéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nový ukrajinský parlament zvolil Jaceňuka za premiéra
Arsenij Jaceňuk bol zvolený za premiéra po tom, čo jeho menovanie podporila nová koalícia ako aj prezident Petro Porošenko. Foto: SITA/AP

KYJEV 27. novembra (WEBNOVINY) – Nový ukrajinský parlament na prvom zasadnutí zvolil vo štvrtok Arsenija Jaceňuka za premiéra. Jeho menovanie podporila nová koalícia ako aj prezident Petro Porošenko. Za zotrvanie Jaceňuka v kresle predsedu vlády sa vyslovilo 341 poslancov 450-členného parlamentu. Tento post zastáva od zvrhnutia prezidenta Janukovyča. Predsedom parlamentu sa rovnako vo štvrtok stal bývalý vicepremiér Volodymyr Groysman.

Obrazom: Parlament zvolil Jaceňuka za premiéra

Jaceňuk chce získať Krym späť

Nový ukrajinský parlament, ktorého členovia vzišli z predčasných volieb z 26. októbra, vo štvrtok prvýkrát slávnostne zasadol. V doterajšej novodobej histórii krajiny v ňom majú prvýkrát väčšinu strany podporujúce proeurópske smerovanie Ukrajiny. Rokovaniu Verchovnej rady predsedal jej predošlý predseda Oleksandr Turčynov.

Nová koalícia bude pozostávať z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu premiéra Arsenija Jaceňuka, populistickej Radikálnej strany, strany Baťkivščyna (Vlasť) a zo strany Svojpomoc. Jaceňuk oznámil, že hlavnou prioritou vládnej koalície bude vstup do Severoatlantickej aliancie a približovanie sa k Európskej únii ako aj znovuzískanie polostrova Krym, ktorý sa pripojil k Rusku.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Kyjev odmieta federalizáciu krajiny, vraví Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok povedal vo svojom prejave k poslancom novovzniknutého parlamentu, že 100 percent Ukrajincov podporuje jednotný štát bez federalizácie. „To je naša odpoveď všetkým tým, čo nám odporúčajú federalizáciu,“ zdôraznil Porošenko. Prezident tiež povedal, že Ruské zapojenie sa do separatistického konfliktu vo východnej Ukrajine povzbudilo Ukrajincov v podpore myšlienky budúceho členstva v NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukPetro Porošenko