Islamisti v Iraku odstavili mobilné siete, zavládol chaos

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamisti v Iraku odstavili mobilné siete, zavládol chaos
. Foto: SITA/AP

BAGDAD 27. novembra (WEBNOVINY) – Militanti nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) vyradili z prevádzky všetky mobilné telefónne siete v meste Mósul na severe Iraku, aby sťažili prácu informátorom koaličných síl na čele s USA, ktoré proti nim od začiatku augusta podnikajú nálety.

Agentúre AP to vo štvrtok povedali tamojší obyvatelia, podľa ktorých extrémisti tento krok oznámili ešte počas predošlého dňa prostredníctvom vlastného rozhlasu, na čo v metropole zavládol „chaos“. Mósul je druhé najväčšie mesto v Iraku a v súčasnosti zároveň najväčšie mesto na územiach ovládaných IŠ. Skupina založená v Iraku obsadila taktiež priľahlú časť Sýrie, pričom z celej oblasti vytvorila „kalifát“.

Odstavenie mobilných telefónov v Mósule podľa zdrojov AP ochromilo miestne podniky, zatiaľ čo niektorí obyvatelia nerozumeli, čo sa deje. Časť z nich má naďalej možnosť pripojiť sa k internetu, keďže službu zabezpečuje iný operátor. Vypnutie sietí predstavuje odklon od doterajšej stratégie IŠ, ktorý sa okrem boja zameriaval aj na zabezpečovanie verejných služieb a vytváranie novej verejnej správy v snahe získať podporu obyvateľstva.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát