Hinduisti si chcú nakloniť bohyňu, zabijú státisíce zvierat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prasa
Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 28. novembra (WEBNOVINY) – Vyznávači hinduizmu v Nepále v piatok začali s rituálnym zabíjaním tisícov zvierat, ktorých obetovaním si chcú nakloniť jednu z bohýň a získať tak šťastie a úspech.

Ignorujú pritom výzvy aktivistov, aby upustili od krviprelievania, ktoré sa opakuje každých päť rokov v chráme Gandhimai blízko hranice s Indiou a býva označované za najväčšie svojho druhu na svete. Nepálske orgány na mieste nasadili stovky policajtov, aby zabránili stretom medzi prívržencami a odporcami kultu.

Rituál za účasti desiatok tisícov ľudí trvá do soboty a podľa organizácie Humane Society International pri ňom zabijú okolo 500-tisíc zvierat. Úvod v piatok na svitaní tvoril obrad obetovania piatich druhov – potkana, kozy, kohúta, ošípanej a holuba. Nasleduje odrezávanie hláv približne 5000 byvolov a usmrteniu neuniknú ani ďalšie tisíce kôz a kurčiat.

Predstaviteľ okresu Bara, kde sa chrám nachádza, Yogendra Dulal tvrdí, že nie je možné zakázať takéto konanie, keďže by to „zranilo cítenie“ hinduistov.

K tejto viere sa hlási vyše 80 percent z 27 miliónov obyvateľov Nepálu, kde na rozdiel od väčšiny hinduistov zo susednej Indie často prinášajú bohom zvieracie obete. Indický najvyšší súd nedávno požiadal vládu, aby zastavila nezákonnú prepravu obetných zvierat do Nepálu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia