Sýria tvrdenia USA odmieta, na civilistov vraj neútočila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 28. novembra (WEBNOVINY) – Sýrska vláda označuje za „vykonštruované“ obvinenia zo strany USA, že terčom utorňajších náletov tamojších síl v hlavnej bašte skupiny Islamský štát (IŠ) boli civilisti, a odkazuje Washingtonu, že by mal radšej kritizovať extrémistov, ktorí zabíjajú taktiež amerických občanov.

Podľa vyjadrenia sýrskeho ministra informácií Amrána az-Zuabího, ktoré v piatok citovala štátna tlačová agentúra SANA, vládne sily „neútočia proti civilistom a ani to robiť nebudú“. Dodal, že Američania dostávajú informácie od „teroristických organizácií“ operujúcich v Sýrii, ako sú IŠ a front an-Nusra prepojený s al-Kájdou.

Zahynúť malo takmer sto civilistov

Lietadlá sýrskych vládnych síl v utorok bombardovali mesto Rakka na severovýchode krajiny, ktoré je hlavnou baštou militantov z IŠ, pričom podľa posledných údajov exilovej Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv zahynulo 95 civilistov.

Ministerstvo zahraničných vecí USA následne vyjadrilo „zhrozenie“ a uviedlo, že pri náletoch v oblasti zahynuli „desiatky civilistov a boli zničené obytné zóny“.

Washington podporuje sýrske protivládne skupiny

Podľa az-Zuabího by mal americký rezort diplomacie „radšej preukázať úctu voči dušiam amerických obetí teroristov z organizácie Dáiš (arabský akronym pre starší názov Islamský štát v Iraku a Levante) a nesmeroval vykonštruované obvinenia proti sýrskemu štátu, ktorý už roky čelí terorizmu“.

Skupina ovládajúca veľké časti Sýrie a Iraku vyvolala v USA rozruch predovšetkým popravami troch Američanov – dvoch novinárov a jedného humanitárneho pracovníka. Washington pritom podporuje sýrske protivládne povstalecké skupiny, ktoré Damask označuje súhrnne za teroristické.

Objekty IŠ v Rakke sú terčom častých náletov rovnako zo strany sýrskych vládnych síl, ako aj koalície na čele s USA, zatiaľ však nie je jasné, čo bolo podnetom pre najnovšie, nezvyčajne prudké bombardovanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia