Egypt očakáva nepokoje, súd rozhodne o treste pre Mubaraka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mubarak
Egyptský exprezident Husní Mubarak. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 28. novembra (WEBNOVINY) – Súd v egyptskej Káhire v sobotu vynesie rozsudok v opakovanom procese s bývalým prezidentom Husním Mubarakom vo veci obvinení zo streľby na demonštrantov počas protestov z roku 2011.

Verdikt je opakovane odkladaný aj pre veľkosť spisu, ktorý má celkovo až 160-tisíc strán. Konečný rozsudok by si okrem Mubaraka mali vypočuť aj vtedajší minister vnútra Habíb al-Ádlí a šiesti príslušníci bezpečnosti. Na víkend navyše islamskí radikáli ohlásili nepokoje s cieľom zvrhnúť „vojenskú vládu“. Armáda preto posilnila svoju prítomnosť v uliciach a ochranu dôležitých budov.

Mubarak v Egypte neohrozene vládol 30 rokov až do februára 2011, keď proti jeho autokratickému režimu vypuklo masové povstanie. To si vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V roku 2012 ho odsúdili na doživotie, no v januári 2013 vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu.

V lete 2013 o post prišiel aj prvý demokraticky zvolený prezident Muhamad Mursí, ktorého po roku vo funkcii od moci odstavila armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Husní Mubarak