Pápež František zasiahne, Róbert Bezák bude rehabilitovaný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arcibiskup Bezák Zbohom...
Záber z filmu Arcibiskup Bezák Zbohom... Film približuje divákom osobnosť Mons. Róberta Bezáka a mapuje jeho nevšedný životný príbeh. Foto: SITA/Barracuda Movie

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Pápež František rehabilituje trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorého v júli 2012 odvolali z funkcie. V dnešnom vydaní o tom informuje denník Plus jeden deň, pre ktorý túto informáciu potvrdil dobre informovaný zdroj z katolíckej cirkvi.

Správa podľa denníka prichádza v čase, keď väčšina ľudí už prestala veriť tomu, že by pápež Bezáka omilostil. „Čaká nás zvrat v kauze Bezák. Trnavský arcibiskup bude rehabilitovaný pápežom Františkom. Súčasný pápež má obrovský zmysel pre spravodlivosť a podľa toho bude aj konať,“ uviedol pre denník zdroj z katolíckej cirkvi.

Presný dátum rehabilitácie nie je známy

Podľa neho neexistuje presný časový plán, kedy by k rehabilitácii Bezáka malo prísť, všetko však nasvedčuje tomu, že sa tak stane. „Veci už sú nejaký čas v pohybe. Pápež je s kauzou oboznámený, ale nedá sa povedať, kedy zasiahne,“ dodal pre Plus jeden deň zdroj.

Denník pripomína, že Róbert Bezák bol z riadenia Trnavskej arcidiecézy odvolaný 2. júla 2012 na základe apoštolskej vizitácie zo začiatku roka 2012. Dôvod odvolania dodnes nie je známy. Zverejnených bolo iba 11 otázok, na ktoré musel Bezák odpovedať.

Vatikán má svoje tempo

Od odvolania do súčasnosti sa arcibiskup Bezák snaží upozorňovať na nespravodlivosť svojej kauzy. O tom, že Bezáka majú rehabilitovať, informoval už v januári tohto roka rakúsky teológ Paul Zulehner. Podľa neho však bola rehabilitácia otázkou niekoľkých týždňov a to sa nepotvrdilo. Takmer po dvoch rokoch od svojho odvolania, 26. júna tohto roka, sa na generálnej audiencii dostal až k pápežovi Františkovi, ktorému odovzdal list s informáciami o svojej kauze.

Od stretnutia už uplynulo viac ako päť mesiacov bez výraznejšieho posunu v celej kauze. „Vatikán má svoje tempo. Pápež dohliada na všetkých biskupov, rieši väčšie problémy, musel sa sústrediť na synodu o rodine. Nedá sa preto čakať, že prípad biskupa z malej krajiny dá pred všetky ostatné problémy,“ vysvetlil pre denník Plus jeden deň jeho zdroj z katolíckej cirkvi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež FrantišekRóbert Bezák