Súd zbavil Mubaraka obvinení, vraždy demonštrantov nenakázal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Husní Mubarak
Husní Mubarak Foto: SITA/AP

KÁHIRA 29. novembra (WEBNOVINY) – Egyptský súd v sobotu bývalého prezidenta Husního Mubaraka zbavil obvinení z nariadenia vrážd demonštrantov počas protestov z roku 2011, ktoré viedli k jeho zosadeniu. Rovnaký verdikt prijal súd aj v prípade vtedajšieho ministra vnútra Habíba al-Ádlího ako aj ďalších piatich ľudí.

Mubarak bol zbavený aj obvinení v kauze okolo údajnej korupcie súvisiacou s vývozom ropy do Izraela. Prokuratúra pritom v prípade obvinenia z vrážd žiadala pre Mubaraka trest smrti. Arabské médiá vrátane televíznej stanice al-Džazíra označili verdikt za prekvapenie.

Osemdesiatšesťročný bývalý líder však po sobotňajších verdiktoch nevyjde na slobodu. V máji ho odsúdili v inom prípade za zneužívanie verejných prostriedkov a trojročný trest si odpykáva v domácom väzení. Pre zlý zdravotný stav bol celý čas vo vojenskej nemocnici na okraji hlavného mesta Káhira. V inej korupčnej kauze súd vyniesol oslobodzujúci rozsudok nad dvoma Mubarakovými synmi Alaaom a Džamálom s odôvodnením, že údajný zločin je už z časového hľadiska premlčaný.

Súdna sieň bola v čase vynášania verdiktu plná Mubarakových podporovateľov, ktorí po prečítaní rozsudku sudcom neskrývali nadšenie. Mubarak mal počas pojednávania na očiach tmavé okuliare a do miestnosti ho už tradične priviezli na mobilnom lôžku.

Príbuzní demonštrantov, ktorých počas protestov zastrelili, nad rozsudkom neskrývali sklamanie. „Režim zostáva rovnaký,“ povedala matka jedného zo zabitých protestujúcich pre agentúru Associated Press (AP). „Mená sa zmenili, ale všetko zostalo po starom,“ dodala.

Mubarak vládol v Egypte až do roku 2011

Mubarak v Egypte neohrozene vládol 30 rokov až do februára 2011, keď proti jeho autokratickému režimu vypuklo masové povstanie. To si vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V roku 2012 ho odsúdili na doživotie, no v januári 2013 vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu.

V lete 2013 o post prišiel aj prvý demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí, ktorého po roku vo funkcii od moci odstavila armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Husní MubarakMuhammad Mursí