Pápež si vyzul topánky a pomodlil sa v Modrej mešite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež zavítal do Turecka, na návšteve sa zdrží tri dni
Okrem toho, že pápež navštívi známe stavby ako istanbulské múzeum Hagia Sofia či Modrá mešita, stretne sa aj s premiérom Ahmetom Davutogluom a prezidentom krajiny Recepom Erdoganom. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 29. novembra (WEBNOVINY) – Pápež František v sobotu v rámci svojho turné po Turecku navštívil slávnu Modrú mešitu v Istanbule a spoločne s miestnym moslimským duchovným sa v nej potichu pomodlil.

Pontifik si pri vstupe do obrovského islamského svätostánku vyzul topánky a so sklonenou hlavou tam potichu rozjímal. Stál pritom vedľa veľkého muftího Rahmiho Yarana. Podobne sa v roku 2006 zachoval aj Františkov predchodca pápež Benedikt XVI. Vtedy sa však zo strany ultrakonzervatívnych katolíkov ale aj niektorých moslimských duchovných stal terčom ostrej kritiky.

Obrazom: Pápež zavítal do Turecka, na návšteve sa zdrží tri dni

František po vyjdení z Modrej mešity vošiel do priľahlého múzea Aya Sofya (v prekl. Božia prozreteľnosť), ktoré v minulosti bolo pravoslávnym kresťanským kostolom dodnes známym ako Hagia Sophia.

Pápež František bude v Turecku do nedele a neskôr ho čaká stretnutie s patriarchom Vartholomeom I, hlavou tureckej pravoslávnej cirkvi. V piatok František stihol navštíviť aj hrobku zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka.

Turecko v roku 2006 navštívil aj Františkov predchodca v úrade a dnes už len emeritný pápež Benedikt XVI. V súvislosti s pápežovou návštevou Turecka sa v septembri objavili obavy z útoku obávaných extrémistov z Islamského štátu na hlavu katolíckej cirkvi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.Pápež František