Euroskeptici sa stretli v Lyone, vyjadrili podporu Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Le pen
Francúzska líderka Národného frontu Marine Le Penová sa objíma so svojím otcom Jeanom-Marie Le Penom na 15. kongrese strany v Lyone. Francúzsko, Lyon, 30. novembra 2014. Foto: SITA/AP

LYON 1. decembra (WEBNOVINY) – Predstavitelia siedmich euroskeptických strán v rámci Európy sa zišli v nedeľu vo francúzskom Lyone, kde sa cez víkend konal snem opozičnej, krajne pravicovej strany Národný front.

Jeho staronová líderka Marine Le Penová privítala politických predstaviteľov zo siedmich krajín vrátane kontroverzného holandského lídra Geerta Wildersa či predsedu rakúskej nacionálnej FPÖ Heinza-Christiana Stracheho.

Ten okrem iného poukázal na fakt, že „arabské armády plienili Lyon v roku 725 a teraz sú zaneprázdnené robením toho istého v Iraku a Sýrii“. Le Penová zase pripomenula, že „naša Európa sa rozprestiera od Atlantiku po Ural a nie od Washingtonu po Brusel“. Vyzvala taktiež na užšie vzťahy s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom a na „ukončenie dominancie USA“.

Slovo si vzal aj Wilders, podľa ktorého „ani my nechceme, aby nám cudzinci hovorili, že sú pánmi v našej krajine“. Ako povedal, „vykopnime zločincov, džihádistov a ilegálnych prisťahovalcov preč“. Na zhromaždení bol prítomný aj podpredseda dolnej komory ruského parlamentu Andrey Isaev.

Podľa jeho slov Európa padla za obeť „bruselským byrokratom, ktorí sú iba niečo viac ako americké bábky“. Prítomným sa prihovoril aj líder bulharských nacionalistov Krasimir Karakachanov. Podľa neho by „symbolom Európy mala byť Jana z Arku a nie Conchita Wurst“, cituje ho portál France24.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marine Le Penová