Izrael vyhlásil predčasné voľby, uskutočnia sa v marci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjah na pôde OSN. Foto: SITA/AP

JERUZALEM 3. decembra (WEBNOVINY) – Izraelskí poslanci sa v stredu dohodli, že predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 17. marca budúceho roku. Izraelský rozhlas informoval, že túto dohodu dosiahli na stretnutí predsedov parlamentných politických frakcií.

Celý parlament bude ešte v stredu hlasovať o svojom rozpustení, na ktoré ho vyzval premiér Benjamin Netanjahu. Potvrdil tak, že rozpory v rámci jeho vládnej koalície vo viacerých kľúčových veciach sú neprekonateľné. Kríza sa prehĺbila tento týždeň potom, čo premiér z vlády vyhodil ministra financií Jaira Lapida a ministerku spravodlivosti Cipi Livniovú.

Kríza v izraelskej vláde je spôsobená viacerými spormi vrátane rozpočtu na budúci rok, ale aj politike smerom k Palestínčanom. Najnovšie sa koalícia nevie dohodnúť na otázke podpory legislatívy, ktorá by Izrael vyhlásila za „židovský štát“. Práve Livniová bola jedným z najhlasnejších kritikov tohto kroku.

Nedávny prieskum verejnej mienky zverejnený v nedeľu ľavicovým denníkom Haarec naznačuje, že Netanjahuova popularita síce klesá, stále by ale pravdepodobne voľby vyhral.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin Netanjahu