V Sýrii vypukli boje, islamisti útočia na základňu letectva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BEJRÚT/WASHINGTON 4. decembra (WEBNOVINY) – Militanti zo skupiny Islamský štát (IŠ) v noci zo stredy na štvrtok zaútočili na poslednú významnú základňu v rukách sýrskeho vojenského letectva.

Nachádza sa na území východnej provincie Dajr az-Zaur, na okraji rovnomenného mesta na rieke Eufrat. O najnovších bojoch v oblasti vo štvrtok informovali výbory miestnych opozičných aktivistov ako aj exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii.

Extrémisti ovládajú takmer celú provinciu

Sunnitskí extrémisti už ovládajú takmer celú provinciu Dajr az-Zaur, ktorá je tak súčasťou ich kalifátu zaberajúceho veľkú časť Sýrie a susedného Iraku.

Exilová organizácia uviedla, že strety pri základni sa začali samovražedným bombovým útokom na jedno z armádnych stanovíšť, pričom zahynulo najmenej 19 vládnych vojakov a sedem príslušníkov IŠ. Oba zdroje hlásia prudké boje a ostreľovanie dedín v okolí základne vládnymi silami.

Ešte v lete sa militanti z IŠ zmocnili viacerých vojenských základní pri meste Rakka na severovýchode Sýrie, čím získali kontrolu nad celou provinciou s rovnakým názvom. Rakka je odvtedy považovaná za hlavnú baštu skupiny, ktorá je známa hromadným popravovaním zajatcov a vystavovaním ich tiel v obsadených mestách.

Obrazom: Svet bojuje proti islamistom

Islamský štát má výcvikové tábory v Líbyi, USA ich sledujú

Islamský štát si zriadil výcvikové tábory pre svojich bojovníkov na východe Líbye. V stredu o tom informoval veliteľ amerických síl v Afrike, generál David Rodriguez, podľa ktorého výcvik podstupuje niekoľko stoviek mužov.

Spojené štáty tábory pozorne monitorujú, generál však nevedel povedať, či by sa mohli stať terčom amerických náletov. Armáde však zatiaľ útok na tieto výcvikové zariadenia neodporúča. Podľa Rodrigueza nie sú presne jasné ani väzby účastníkov výcviku na IŠ. Väčšinou ide o príslušníkov niektorej z líbyjských milícií, no nie je isté, či sa pridajú k boju po boku IŠ.

Od zosadenia režimu na čele s Muammarom Kaddáfím v roku 2011 je Líbya pod vplyvom vzájomne súperiacich milícií. Ich boje o Tripolis a Bengází krajinu priviedli na pokraj ďalšej vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia