Militanti napadli v Čečensku médiá a školu, hlásia 19 obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Militanti napadli v Čečensku média a školu, hlásia 19 obetí
Bezpečnostné sily v čečenskom hlavnom meste Groznyj vo štvrtok 4. novembra 2014 vtrhli do dvoch budov vrátane školy v rámci ostrých bojov s militantmi, ktoré si vyžiadali najmenej 19 obetí. Militanti prišli do mesta na troch autách, pričom zabili troch policajtov. Potom obsadili desaťposchodovú budovu v centre, v ktorej sídlia miestne médiá. Šesť militantov zabili bezpečnostné sily v budove, ktorú zachvátil požiar a následne sa rozšíril aj na blízky trh. Ďalších ozbrojencov našli neskôr v blízkej škole a vojakov tam vyslali, aby ich zlikvidoval Foto: SITA/AP

MOSKVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Bezpečnostné sily v čečenskom hlavnom meste Groznyj vo štvrtok vtrhli do dvoch budov vrátane školy v rámci ostrých bojov s militantmi, ktoré si vyžiadali najmenej 19 obetí.

Informovali o tom miestni predstavitelia. K násilnostiam došlo len niekoľko hodín predtým, ako mal prezident Vladimir Putin v Moskve predniesť výročný prejav. V ňom Putin následne vyjadril presvedčenie, že miestne čečenské sily sú schopné zvládnuť „povstalcov“, ktorí podľa neho majú podporu zahraničia.

Boje v Čečensku si vyžiadali 19 obetí

Národný protiteroristický výbor uviedol, že militanti prišli do mesta na troch autách, pričom zabili troch dopravných policajtov na kontrolnom stanovišti. Potom obsadili desaťposchodovú budovu v centre, v ktorej sídlia miestne médiá.

Šesť militantov zabili bezpečnostné sily v budove, ktorú zachvátil požiar a následne sa rozšíril aj na blízky trh. Ďalších ozbrojencov našli neskôr v blízkej škole a vojakov tam vyslali, aby ich „zlikvidovali“. V škole sa nenachádzali žiadne deti ani učitelia, citovala agentúra Ria Novosti riaditeľa Islama Džabrailova.

Čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorý bol na Putinovom prejave v Moskve, novinárom povedal, že bezpečnostná operácia sa už skončila a jeho sily zabili najmenej deväť militantov. Národný protiteroristický výbor uviedol, že v bojoch s militantmi zomrelo desať členov bezpečnostných síl a 28 ich utrpelo zranenia. Militanti boli podľa Kadyrova zo známej skupiny operujúcej na severnom Kaukaze a napojenej na vodcu čečenských islamistov Doku Umarova, ktorý zomrel minulý rok.

https://www.youtube.com/watch?v=beueN6zrE6Q

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ramzan KadyrovVladimir Putin