Putin obhajuje ruskú politiku na Ukrajine, Západ je cynický

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SITA/AP

MOSKVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v prejave k parlamentu uviedol, že udalosti na Ukrajine ukazujú správnosť ruskej politiky a obvinil Západ z cynizmu pri prístupe ku kríze.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—->TU.

„Odsúdili sme puč, násilné prevzatie moci v Kyjeve vo februári. Čo teraz vidíme na Ukrajine, tragédiu na juhovýchode, plne potvrdzuje, že náš postoj je správny,“ povedal. Podľa jeho slov nie je možné podporovať ozbrojené prevzatie moci, čo označil za „čistý cynizmus“.

Zároveň dodal, že každá krajina má neodcudziteľné suverénne právo na svoju vlastnú cestu vývoja a Rusko to bude vždy plne rešpektovať. „To sa plne týka aj Ukrajiny, bratského ukrajinského národa,“ zdôraznil. Čo sa týka Krymu, privítal jeho historické zjednotenie s Ruskom a uviedol, že pre Rusko bude mať Krym vždy veľký „civilizačný a posvätný význam“.

Ruský líder odsúdil západné sankcie ako škodlivé pre všetky strany, napriek tomu však povedal, že Rusko si nezvolí cestu izolácie a s Európou a Spojenými štátmi bude spolupracovať. Zároveň však opätovne skritizoval protiraketový štít v Európe, ktorý označil za hrozbu pre Rusko a ďalšie krajiny. Podľa Putina by si niektoré krajiny priali, aby sa Rusko „rozpadlo ako Juhoslávia“, to však Moskva podľa jeho slov nedovolí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin