Austrálsky premiér žiada od Rusov mier, Ukrajinu podporí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

SYDNEY 11. decembra (WEBNOVINY) – Austrálsky premiér Tony Abbott počas štvrtkového stretnutia s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom prisľúbil podporu Kyjevu a vyzval Rusko, aby dodržiavalo dohodu o prímerí na ukrajinskom východe podpísanú začiatkom septembra.

Porošenko je na návšteve Austrálie

Na stiahnutie z oblasti zmietanej separatistickým konfliktom vyzval Rusov aj Porošenko, ktorý pricestoval do Austrálie na trojdňovú návštevu. Na tlačovej konferencii v Melbourne taktiež povedal, že v prípade vypočutia výzvy je návrat mieru a stability na Ukrajinu otázkou niekoľkých týždňov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—->TU.

„Sme na strane slobody, demokracie a sebaurčenia… A na rovinu, sloboda, demokracia a sebaurčenie sú v častiach východnej Európy v súčasnosti ohrozené,“ odpovedal Abbott na otázku, či je Austrália v ukrajinskom konflikte na niekoho strane.

Abbott adresuje tvrdé vyjadrenia Rusku

Austrálsky premiér však už dlhšie adresuje tvrdé vyjadrenia Rusku, ktoré Kyjev a Západ obviňujú z podporovania východoukrajinských separatistov. Robí tak predovšetkým po júlovom zrútení malajziského boeingu, pri ktorom Austrália prišla o 38 ľudí. Lietadlo totiž podľa neho zostrelili povstalci vyzbrojení Moskvou. Rusko však podporovanie separatistov popiera a nepovažuje sa za stranu konfliktu.

„Prosím, zastavte paľbu. Prosím, prepustite rukojemníkov. Prosím, stiahnite vašich vojakov z môjho územia. Prosím, uzavrite hranicu,“ odkázal Porošenko protivníkom. „A ja sľubujem, že ak zatvoríte hranicu, v priebehu jedného – dvoch – troch týždňov bude na Ukrajine mier a stabilita. Veľmi jednoduché,“ vyjadril sa prezident. Porošenko s Abbottom rokovali aj o možnom nákupe austrálskeho uránu pre ukrajinské jadrové elektrárne či dodávkach uhlia, ktorého má Ukrajina v dôsledku separatistického konfliktu nedostatok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tony Abbott