Švédi penia, ruská stíhačka sa takmer zrazila s lietadlom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stihacka eurofighter typhoon
vojmotorové viacúčelové stíhacie lietadlo Eurofighter Typhoon Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

KODAŇ 14. decembra (WEBNOVINY) – Švédsko v sobotu informovalo o ďalšom vážnom porušení medzinárodných predpisov zo strany Ruska, minimálne už o druhom tohto typu v roku 2014. Posádka ruského bojového stroja neidentifikovaného typu podľa Švédska vypla svoj vysielací systém tak, aby ho nezachytili komerčné radarové systémy.

Stíhačka sa pritom takmer zrazila s civilným komerčným lietadlom, ktoré vzlietlo z dánskej Kodane. Švédsky minister obrany Peter Hultqvist po incidente neskrýval rozhorčenie.

„Toto je vážne. Toto je neprípustné. Je absolútne nebezpečné, ak vypnete svoj vysielací systém,“ povedal Hultqvist pre švédsky rozhlas. Predstavitelia ruského rezortu obrany sa k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

Ruské ministerstvo obrany medzičasom v nedeľu poprelo obvinenia Švédska. Obe lietadlá boli podľa údajov Kremľa v čase vzájomného preletu vzdialené od seba najmenej 70 kilometrov. Hovorca ruského rezortu obrany generálmajor Igor Konašenkov uviedol, že ruské vojenské lietadlo nad oblasťou prelietavalo v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskva v posledných mesiacoch zvýšila svoju prítomnosť vo vzdušnom priestore v oblasti Baltského mora. Švédsko ale aj iné európske krajiny to označujú za provokácie, aké sa naposledy stávali počas studenej vojny.

Švédsko, nečlen Severoatlantickej aliancie (NATO), pritom nedávno spustilo prvé pátranie po zahraničnej ponorke od pádu Sovietskeho zväzu. Švédske úrady totiž zachytili signál z menšieho podmorského plavidla vo svojich vodách a krajina naznačila, že o ponorku z Ruska.

Video: Švédi spozorovali nad Baltským morom ruské stíhačky

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať