Turci uskutočnili raziu v opozičných médiách, zatýkalo sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko uskutočnilo raziu v médiách
Polícia počas razie v opozičných médiách zadržala 24 osôb. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 14. decembra (WEBNOVINY) – Turecká polícia uskutočnila v sobotu rozsiahlu raziu v médiách napojených na v USA žijúceho duchovného Fetullaha Gülena. Zadržala počas nich 24 ľudí, ktorých obviňuje z vytvorenia ilegálnej organizácie a snahy o uchopenie moci.

Gülena, duchovného lídra hnutia Hizmet, považujú za rivala prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Medzi zadržanými sú novinári, producenti, scenáristi a dvaja policajní šéfovia. Razie uskutočnili v denníku Zaman aj televíznej stanici Samanyolu.

Ekrem Dumanli, šéfredaktor novín Zaman, o kauze informoval prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter. „Nebojíme sa,“ povedal počas toho, ako ho policajná eskorta zatýkala. Niekoľko stoviek jeho podporovateľov skandovalo heslá ako Slobodné médiá nemôžu byť umlčané a Turecko je na vás hrdé.

Istanbulská prokuratúra v oficiálnom stanovisku uviedla, že zatykače na celkovo 31 ľudí vydali pre podozrenia zo „založenia teroristickej skupiny“.

Erdogan svojho bývalého spojenca Gülena obviňuje zo snahy o vytvorenie „paralelnej štruktúry“ v rámci Turecka naprieč súdnictvom, políciou a ďalšími organizáciami. Klerik Gülen od roku 1999 žije v americkej Pennsylvánii a obvinenia zo snahy o zvrhnutie Erdogana dlhodobo odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať