Počet zabitých novinárov klesol, vraždy sú však šokujúcejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu
Povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát zverejnili video, ktoré údajne ukazuje popravu amerického novinára Jamesa Foleyho uneseného v Sýrii pred dvoma rokmi. Irak, 19. augusta 2014. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 20. decembra (WEBNOVINY) – Počet zabitých novinárov v roku 2014 vo svete síce mierne klesol, reportéri však čelia novým hrozbám, ako sú únosy či popravy. Vo svoje výročnej správe to uvádza organizácia Reportéri bez hraníc.

Počet úmrtí klesol oproti minulému roku o sedem percent na 66. Najnebezpečnejšou krajinou bola pre novinárov Sýria, kde ich zahynulo 15. Nasledujú palestínske územia, najmä Gaza, východná Ukrajina, Irak a Líbya. Najväčšie obavy spôsobuje často krutý spôsob zabíjania, napríklad sťatím ako v prípade popravy dvoch amerických novinárov povstalcami Islamského štátu. „Len zriedkavo boli novinári zavraždení takým barbarským spôsobom za účelom propagandy, čo šokovalo celý svet,“ píše sa v správe Reportérov bez hraníc.

V roku 2014 vzrástol počet únosov novinárov o 37 percent, pričom unesených ich bolo 119. Najviac únosov sa odohralo na Blízkom východe a v severnej Afrike. Asi 40 novinárov je v súčasti stále v zajatí. Čo sa týka väznenia reportérov je na tom najhoršie Čína nasledovaná Eritreou, Iránom, Egyptom a Sýriou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať