V Nemecku postavia pred súd bývalého strážcu v Osvienčime

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Auschwitz
Foto: SITA/AP

BERLÍN 17. decembra (WEBNOVINY) – Súd v nemeckom meste Lüneburg v utorok odsúhlasil spustenie súdneho procesu s dnes 93-ročným bývalým strážcom v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz.

Začiatok procesu, v ktorom Oskar Gröning čelí obžalobe z podielu na smrti 300-tisíc ľudí, je naplánovaný na začiatok budúceho roka. Podľa súdu je totiž k dispozícií dostatok dôkazov na otvorenie súdneho konania.

Samotný Gröning priznal svoju funkciu v tábore aj svoju účasť pri vykonávaní zverstiev. Odmietol však priamy podiel na akýchkoľvek zločinoch. Prokuratúra však tvrdí, že ako rotmajster SS pomáhal režimu vo vtedajšom nacistickom Nemecku pri systematickom vyvražďovaní. Na starosti totiž podľa nemeckých orgánov mal zbieraniu majetku patriaceho usmrteným. Hromadnú žalobu na Gröninga podalo 50 ľudí.

V koncentračnom tábore Auschwitz zahynulo viac než milión ľudí, prevažne európskych Židov, ale tiež nežidovských Poliakov, sovietskych zajatcov, Rómov a protinacistických bojovníkov. Mnohých poslali do plynových komôr, iní sa upracovali na smrť ako zotročení robotníci. Nacistické Nemecko tábor v okupovanom Poľsku prevádzkovalo od roku 1940, až kým ho 27. januára 1945 neoslobodila sovietska Červená armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia