Európsky súd vyradil Hamás zo zoznamu teroristických skupín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hamás
Podporovatelia Hamásu. Foto: SITA, AP

BRUSEL 17. decembra (WEBNOVINY) – Európsky súd v stredu dočasne zrušil rozhodnutie EÚ ponechať palestínske radikálne hnutie Hamás na zozname teroristických organizácií. Všeobecný súd Európskej únie, ktorý je súčasťou Súdneho dvora EÚ, však ponechal v platnosti zmrazenie účtov lídrov a členov hnutia, ktoré má trvať ešte nasledujúce tri mesiace až do ukončenia odvolacieho konania.

Súd v rozhodnutí konštatoval, že EÚ zaradila Hamás v roku 2001 na teroristický zoznam na základe informácií z médií a Internetu, a nie na základe skúmania a hodnotenia jeho činov, čo je podľa súdu nedostatočné. Všeobecný súd EÚ zdôraznil, že stredajší verdikt nemení klasifikáciu Hamásu ako teroristickej organizácie. EÚ má teraz dva mesiace na odvolanie sa proti tomuto rozhodnutiu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval v stredu Európsku úniu, aby ponechala palestínske radikálne hnutie Hamás na svojom zozname teroristických skupín. „Očakávame, že Hamás dajú okamžite späť na zoznam,“ vyhlásil Netanjahu s tým, že hnutie je teroristickou organizáciou s cieľom zničiť Izrael.

Hamás, ktorý od roku 2006 vládne v Pásme Gazy, opakovane protestoval proti zaradeniu na zoznam teroristických skupín. Predstaviteľ hnutia v Gaze Saláh Bardavíl už verdikt označil za pozitívny posun. „Rozhodnutie napravilo veľkú chybu,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin Netanjahu
Firmy a inštitúcie Hamás