Predvianočný summit EÚ bude o investičnom balíku a Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka_únia
Foto: SITA/AP

BRUSEL 18. decembra (WEBNOVINY) – Prezidenti a premiéri členských štátov EÚ sa vo štvrtok zídu v Bruseli na dvojdňovom summite, ktorého témami by mali byť investičný plán z dielne novej Európskej komisie (EK) ako aj kríza na Ukrajine.

Podrobný program alebo možné závery nie sú známe, bývalý poľský premiér Donald Tusk v úlohe stáleho predsedu Európskej rady však vo svojom pozývacom liste potvrdzuje, že hlavnými bodmi sú „investície a terajšia situácia vo východnom susedstve“. Pravidelné zasadnutie, na ktorom nebude chýbať slovenský premiér Robert Fico, je prvým od nástupu Tuska do novej funkcie, kde 1. decembra vystriedal Belgičana Hermana Van Rompuya.

Lídri by mali oznámiť rozšírenie sankcií voči Rusku

Na úvod je vo štvrtok popoludní naplánovaná tradičná „výmena názorov“ s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, na čo by malo nasledovať rokovanie o podpore investícií v EÚ za účasti prezidentov Európskej investičnej banky a Európskej centrálnej banky. Očakáva sa vyjadrenie podpory investičného plánu na obdobie 2015-2017, ktorý koncom novembra predstavil nový predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a ktorého základným pilierom je vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI).

Zahraničnopolitickým otázkam sa budú lídri podľa Tuska venovať počas štvrtkovej pracovnej večere. V predbežnom programe sa píše o preberaní „špecifických otázok vonkajších vzťahov vo svetle vývoja na medzinárodnej scéne“ a predstavení opatrení v boji proti ebole predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom a vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federikou Mogheriniovou. Tusk vo svojom liste uvádza, že debata sa bude týkať predovšetkým „situácie na našich východných hraniciach“.

„Kríza na Ukrajine je naďalej vážnou záležitosťou a musíme ju mať stále pod drobnohľadom. Je preto dôležité, aby z tohto stretnutia vyšli s jasným politickým odkazom,“ vyjadril sa nový šéf Európskej rady. Podľa nemenovaných zdrojov agentúry Reuters by lídri mali v súvislosti s krízou na Ukrajine oznámiť rozšírenie sankcií voči Rusku v koordinácii s USA.

Donald Tusk
Foto: SITA/AP

Investičný plán dostane ‚politické požehnanie‘

Lídri sa budú v Bruseli zaoberať predovšetkým investičným plánom, ktorý koncom novembra predstavil nový predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Podľa materiálu slovenského ministerstva zahraničných vecí dajú lídri tomuto zámeru „politické požehnanie“, konkrétna podoba však bude známa až v januári a samotné schválenie sa očakáva najneskôr v júni, aby ho bolo možné realizovať od polovice roka 2015.

Základným pilierom investičného plánu pre obdobie 2015-2017 je vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý by mal zabezpečiť prostriedky v celkovej výške najmenej 315 miliárd eur. Väčšina peňazí má pochádzať zo súkromných zdrojov, zatiaľ čo EK plánuje poskytnúť záruky vo výške 16 miliárd eur. Ďalšími zárukami vo výške päť miliárd eur prispeje Európska investičná banka (EIB). Ako ďalšie piliere plánu s cieľom oživiť hospodársky rast v EÚ Brusel menuje zvýšenie nátlaku na krajiny v oblasti štrukturálnych reforiem a ozdravovanie verejných financií.

Slovensko do zoznamu prispelo vyše 120 projektmi

Peniaze z EFSI majú smerovať do „komerčne životaschopných projektov so sociálnymi prínosmi a pridanou celoeurópskou hodnotou“, uvádza slovenský rezort diplomacie. Osobitná skupina zložená zo zástupcov EK, EIB a členských štátov EÚ podľa neho identifikovala okolo dvetisíc možných „kandidátskych“ projektov v celkovej hodnote 1,3 bilióna eur. Najvyšší podiel (po 29 percent) tvoria projekty z oblastí doprava a energetická únia.

Slovensko do zoznamu prispelo vyše 120 projektmi s predpokladanými nákladmi 129 miliárd eur, informoval na stredajšom brífingu štátny tajomník Peter Javorčík. Ako príklady ministerstvo menuje dobudovanie rýchlostnej cesty R4 ako súčasť koridoru Via Carpatia medzi Poľskom a Maďarskom či severojužný plynový koridor tvoriaci prepojenie medzi Poľskom, Českom, Slovenskom, Maďarskom, Slovinskom a Chorvátskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TuskJean-Claude JunckerRobert Fico