Kuba a USA sa zmierujú, Castro vyzýva na rešpekt Obamu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kubánsky prezident Raúl Castro (vpravo) ocenil amerického kolegu Baracka Obamu (vľavo). Foto: SITA/AP

BRUSEL 18. decembra (WEBNOVINY) – Washington v stredu potvrdil, že Spojené štáty a Kuba začnú po dlhých desaťročia normalizovať vzájomné, v súčasnosti ešte stále napäté, vzťahy.

Washington to oznámil v čase, keď Kuba informovala o prepustení amerického pracovníka zadržiavaného v krajine posledných päť rokov a USA zase potvrdili prepustenie troch Kubáncov uväznených na Floride pre špionáž.

USA už v najbližších mesiacoch plánujú otvoriť vlastnú ambasádu v kubánskom hlavnom meste Havana, nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi.

Prezident USA Barack Obama o zlepšovaní vzájomných vzťahov ešte v utorok prostredníctvom telefónu diskutoval so svojím kubánskym partnerom Raúlom Castrom.

Obama si zaslúži náš rešpekt, vyhlásil Raúl Castro

Kubánsky prezident Raúl Castro v stredu osobne ocenil najnovšiu dohodu medzi Havanou a Spojenými štátmi. Urobil tak v osobitnom vystúpení krátko po tom, ako dohodu oznámil americký prezident Barack Obama.

„Potrebujeme sa naučiť žiť spolu civilizovaným spôsobom, aj so svojimi rozdielmi,“ uviedol v televíznom prejave brat Fidela Castra, po ktorom prevzal vedenie komunistickej krajiny. Zároveň ocenil Obamu, ktorý si podľa neho za rozhodnutie o zblížení vzťahov s Kubou „zaslúži rešpekt a uznanie kubánskeho ľudu“.

Európska únia ďakuje pápežovi

Európska únia privítala rozhodnutie obnoviť diplomatické styky a normalizovať vzájomné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Kubou. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vo vyhlásení konštatovala, že tento krok predstavuje víťazstvo dialógu nad konfrontáciou.

„Vo svete dnes začal padať ďalší múr,“ vyhlásila. Pápežovi Františkovi poďakovala za jeho snahu o zmierenie medzi Kubou a USA. Vatikán na čele s pápežom totiž zohral kľúčovú úlohu pri rokovaniach o zlepšení americko-kubánskych vzťahov.

Mogheriniová pripomenula, že Európska únia zrušila diplomatické sankcie voči Kube v roku 2008 a v apríli tohto roku začala s Havanou rokovať o dohode o spolupráci. Tieto rozhovory Kuba nedávno prerušila, keďže ich ďalšie kolo sa malo týkať citlivej otázky ľudských práv. „Ľudské práva sú v centre politiky EÚ voči Kube,“ zdôraznila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaFederica MogheriniováPápež FrantišekRaúl Castro