Pakistanský súd prepustí šéfa masakry v Mumbaji, India zúri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 18. decembra (WEBNOVINY) – Pakistanský súd vo štvrtok prepustil na kauciu muža obvineného zo zosnovania teroristických útokov v indickom Mumbaji v roku 2008, pri ktorých prišlo o život 166 ľudí.

Udelenie kaucie Zakímu-ur-Rahmanovi Lachvímu pravdepodobne rozhnevá Indiu a spomalí snahy na zlepšenie vzťahov medzi oboma súperiacimi krajinami.

Obhajca obvineného Rizwan Abbásí pre agentúru Reuters potvrdil, že kaucia predstavuje milión rupií (10 000 dolárov). Lachví by podľa neho mal vyjsť z väzenia v pondelok alebo utorok na budúci týždeň, prokuratúra sa však ešte môže voči rozhodnutiu súdu odvolať.

Obrazom: India si pripomenula šieste výročie teroristických útokov v Mumbaji

Lachvího zadržali v Pakistane v roku 2009 potom, čo ho jediný útočník, ktorý masakru prežil, identifikoval ako strojcu útokov.

India od začiatku vinila z útokov pakistanskú skupinu Laškar-i-Tajjiba. Teroristi zaútočili 26. novembra 2008 na miesta navštevované najmä cudzincami vrátane luxusných hotelov, reštaurácií, železničnej stanice a židovského centra.

Tri dni v týchto objektoch zadržiavali rukojemníkov, ktorých postupne zabíjali. Incident poznačil vzťahy medzi Indiou a Pakistanom, ktoré boli napäté už predtým najmä pre spor o Kašmír. Jediného teroristu, ktorého chytili živého, po procese popravili.

Video: 60 minút o teroristickom útoku z 26. novembra 2008 v indickom Mumbaji

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať