Ruský minister Lavrov odmieta zrušenie neutrálnosti Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lavrov
Ruský minister diplomacie Sergej Lavrov Foto: SITA/AP

MOSKVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok kritizoval stredajšie vyhlásenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý oznámil plán ukončiť neutrálny štatút Ukrajiny. Podľa šéfa ruskej diplomacie je takýto návrh ako aj „nariadenie Petra Alexejeviča Porošenka o hospodárskej blokáde juhovýchodu krajiny poctou rétorike, po ktorej vojnové tábory v Kyjeve prahnú“.

Lavrov takto reagoval na Porošenkove zámery presadiť zákon, ktorý by Ukrajinu zbavil štatútu takzvanej nezúčastnenej krajiny vo vzťahu k Severoatlantickej aliancii (NATO). Porošenko tiež potvrdil, že do roku 2020 podá prihlášku na vstup Ukrajiny do EÚ.

Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenie nezávislosti z roku 1991. Neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč. Prijatie Ukrajiny do NATO by však muselo podporiť všetkých 28 jej súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej LavrovViktor Janukovyč