Pan Ki-mun verí v porazenie eboly, pochválil Libériu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libéria, ebola
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MONROVIA 19. decembra (WEBNOVINY) — Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pochválil v piatok Libériu za jej úsilie poraziť smrteľné ochorenie ebola, ktoré postihlo najmä krajiny západnej Afriky a vyžiadalo si viac ako 6900 obetí. „Máme dôvod byť opatrne optimistickí, že toto hrozné ochorenie môže byť porazené,“ povedal Pan na tlačovej konferencii s libérijskou prezidentkou Ellen Johnsonovou-Sirleafovou.

Podľa Pana je dôležité, aby mal každý postihnutý prístup k zdravotnému ošetreniu, aby komunity mobilizovali obyvateľov k ochrane vlastného zdravia a aby pochovanie mŕtvych bolo bezpečnejšie. Po takmer 3300 smrteľných obetiach zaznamenala Libéria v posledných týždňoch mierny pokles v šírení vírusu. Obavy vládnu v súvislosti so susednou Sierrou Leonou, kde sa teraz ebola šíri najrýchlejšie z postihnutých troch západoafrických krajín. „Stačí len jeden prípad na vypuknutie epidémie a máme pred sebou ešte dlhú cestu,“ povedal Pan.

Terajšia epidémia eboly je najsmrtiacejšia v dejinách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že skutočná bilancia je pravdepodobne ešte horšia, keďže mnohí pacienti nemôžu alebo nechcú navštíviť lekára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun