Alexander Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, nepovedal akú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

MOSKVA 22. decembra (WEBNOVINY) – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, ak o ňu vláda požiada. Nešpecifikoval však, o akú pomoc by malo ísť.

Lukašenko sa vyjadril v nedeľu počas návštevy Ukrajiny, kde sa v Kyjeve stretol s tamojším prezidentom Petrom Porošenkom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Lukašenko praje Ukrajine len to najlepšie

„Ak budete niečo potrebovať od Bieloruska, oznámte nám to, a my to pre vás do jedného dňa urobíme,“ vyhlásil bieloruský líder s tým, že Ukrajine praje len to najlepšie. Pomoc Ukrajine v nedeľu prisľúbil aj prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev, s ktorým sa má Porošenko stretnúť v pondelok v Kyjeve.

Kazachstan aj Bielorusko majú tradične dobré vzťahy s Ruskom, ktoré podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny a ktoré Západ a Kyjev obviňujú z rozdúchavania tamojšieho konfliktu. Lídri Ruska, Bieloruska a Kazachstanu koncom mája v kazašskej Astane podpísali dohodu o vzniku Eurázijského zväzu.

Zoskupenie začne fungovať v januári budúceho roka. Cieľom trhu s viac než 170 miliónmi ľudí je vytvoriť konkurenciu Európskej únii, Spojeným štátom a Číne. Eurázijská únia má postupne zahŕňať aj Arménsko, Kirgizsko a ďalšie postsovietske štáty.

Lídri sa dohodli na pokračovaní mierových rokovaní v Minsku

Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa v pondelok dohodli na ďalšom kole rokovaní o riešení ukrajinského konfliktu, ktoré sa uskutoční ešte tento týždeň v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Ukrajinský prezident Petro Porošenko, jeho ruský náprotivok Vladimir Putin, francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová záležitosť prediskutovali telefonicky prostredníctvom konferenčného hovoru, o ktorého výsledku informovala Porošenkova kancelária.

Najnovšie mierové rokovania v Minsku sa podľa nej budú konať v stredu a piatok. Predošlé kolá za účasti predstaviteľov Kyjeva, východoukrajinských separatistických oblastí, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe začiatkom septembra priniesli dohodu o prímerí, ktorá však bola doteraz často porušovaná a výraznejšie upokojenie strany dosiahli až v poslednom období.

Porošenko počas minulotýždňovej návštevy Poľska vyhlásil, že mierové rokovania by mohli pokračovať už v nedeľu, čo sa však nakoniec nepodarilo. Ukrajinský prezident zdôrazňuje, že je potrebné splniť všetky body predošlých dohôd vrátane dodržiavania prímeria, vytýčenia línie oddeľujúcej znepriatelené strany či odsunu vojakov spolu s ťažkých zbraňami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander LukašenkoAngela MerkelováFrançois HollandeNursultan NazarbajevPetro PorošenkoVladimir Putin