Tunisko má nového prezidenta, sľubuje prebudovanie krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Al Bádží Káid as Sabsí
Dočasný prezident Munsif Marzúkí odmietol uznať porážku a vyzval na počkanie si na oficiálne výsledky v utorok. Víťazom volieb sa stal al-Bádží Káid as-Sabsí. Foto: SITA/AP

TUNIS 22. decembra (WEBNOVINY) – Tuniská ústredná volebná komisia v pondelok potvrdila víťazstvo politického veterána al-Bádžího Káida as-Sabsího v druhom kole prezidentských volieb, v ktorom porazil dočasného prezidenta Munsifa Marzúkiho s pomerom 55,68 ku 44,32 percenta hlasov.

Osemdesiatosemročného politika označovali za víťaza už krátko po zatvorení volebných miestností v nedeľu večer, Marzúkí však odmietol uznať svoju porážku až do zverejnenia oficiálnych výsledkov. Zvolenie vodcu sekulárnej strany Hlas Tuniska (Nidáa Túnis), ktorá bola v októbri úspešná v parlamentných voľbách, predstavuje zavŕšenie prechodu krajiny k demokracii po zosadení diktátora Zajna al-Ábidína bin Alího v roku 2011.

As-Sabsí pritom pôsobil na vysokých štátnych postoch aj v ére bin Alího a Marzúkí pred ním varoval ako pred možnou porážkou revolúcie. Niekdajší predseda parlamentu a minister zahraničných vecí však sľubuje, že Tunisko prebuduje na sekulárny a moderný štát.

Nedeľňajšie hlasovanie v Tunisku hodnotia prevažne ako slobodné a spravodlivé. Účasť voličov dosiahla približne 60 percent, čo je menej ako v novembrovom prvom kole prezidentských volieb alebo v parlamentných voľbách z konca októbra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať