USA ťahajú strednú Európu do studenej vojny, varuje Orbán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 24. decembra (WEBNOVINY) – Maďarský premiér Viktor Orbán v utorňajšom rozhovore pre verejnoprávnu televíziu skritizoval USA za ich zasahovanie do vnútorných záležitostí krajín strednej Európy.

Vyjadrili sa tak v čase napätých vzťahov medzi Budapešťou a Washingtonom, ktorý tvrdo kritizuje politiku jeho vlády a obviňuje vysokých predstaviteľov z korupcie. To však podľa neho slúži ako zakrývanie ich snáh získať v stredoeurópskom regióne vplyv v čase krízy na Ukrajine a prebiehajúcich rokovaní o obchodnej dohode medzi EÚ a USA.

Podľa jeho slov sa „nová éra začala“, keď Američania nielen začali zasahovať do udalostí v regióne, ale aj sa aktívne podieľať na vnútornej politike krajín v strednej Európe.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Orbán pre prvý kanál Magyar Televízió zároveň uviedol, že Američania „chceli postaviť v Maďarsku jadrovú elektráreň, no objednávku nedostali a to (ich) bolí“.

„Je jasne badateľné, že tu máme dve oblasti: americké záujmy v energetickej politike a obchodnej politike. Chcú nás zatiahnuť do konfliktu, ktorý pre nás nemôže dopadnúť dobre. Musíme zostať mimo neho. Studená vojna sa vyvíja medzi USA a Ruskom a my sa na nej nechceme podieľať,“ povedal premiér Maďarska, ktorého aktuálne výrazné zlepšovanie vzťahov s Ruskom najmä v energetickej oblasti sa Washingtonu nepáči.

V októbri Spojené štáty označili viacerých predstaviteľov Orbánovej administratívy za neželané osoby. Vyvrcholením sporov boli nedávne vyjadrenia senátora Johna McCaina, podľa ktorého je Maďarsko „na pokraji odovzdania svojej suverenity neofašistickému diktátorovi, ktorý si líha do postele s ruským prezidentom Vladimirom Putinom“. Orbán to označil za útok na nezávislosť krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán