Lavrov obvinil Západ, že chce vystupňovať spor s Ruskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

MOSKVA 26. decembra (WEBNOVINY) – Snaha Ukrajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť v Európe. Uviedol to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Západné krajiny obvinil, že politikou rozširovania NATO chcú vystupňovať konfrontáciu s Ruskom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Aliancia tento rok posilnila svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe. Podľa NATO existujú dôkazy, že Moskva zbraňami a financiami podporuje separatistov na východe Ukrajiny, ktorí povstali proti centrálnej vláde po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Rusko akúkoľvek účasť na konflikte odmieta a tvrdí, že v spolupráci s Kyjevom a povstalcami chce nájsť mierové východisko zo súčasnej krízy.

„Niekoľko západných krajín chce pokračovanie krízy na Ukrajine a vystupňovanie konfrontácie medzi Ukrajinou a Ruskom… Samotná myšlienka, že Ukrajina sa má usilovať o vstup do NATO, je nebezpečná nie len z pohľadu obyvateľov Ukrajiny, pretože tam v tejto otázke neexistuje zhoda, ale aj z pohľadu bezpečnosti Európy,“ povedal Lavrov v štátnej televízii.

Ukrajinský parlament tento týždeň presvedčivou väčšinou odhlasoval zrušenie neutrálneho štatútu krajiny a podporil vládne úsilie vstúpiť do NATO. Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991.

NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Janukovyč.

Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Lavrov