Bieloruský prezident Lukašenko odvolal premiéra a časť vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lukasenko bielorusko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: SITA/AP

MINSK 27. decembra (WEBNOVINY) – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odvolal z postu premiéra Michaila Mjasnikoviča a ďalších členov jeho vlády zodpovedných za rezorty hospodárstva či priemyslu.

Informuje o tom v sobotu zverejnené vyhlásenie prezidentskej kancelárie. Prepusteniu sa nevyhol ani šéf národnej banky. Novým premiérom sa stal Andrej Kobjakov, prezidentov úzky spojenec.

Ochrana hospodárstva Bieloruska

Podľa agentúry Reuters sa Lukašenko takýmto spôsobom snaží ochrániť hospodárstvo krajiny, ktoré je pod tlakom finančnej krízy v susednom Rusku, hlavnom obchodnom partnerovi postsovietskej krajiny.

Do Ruska smeruje viac ako polovica bieloruského vývozu. Základnými artiklami sú nákladné autá, traktory či priemyselné zariadenia. Viac ako 90 percent transakcií sa v súčasnosti uskutočňuje v rubľoch.

Rubeľ trpí pre ceny ropy

Ruské hospodárstvo a národná mena momentálne trpia následkom výrazného poklesu cien ropy na svetových trhoch a sankcií západných krajín uvalených na Moskvu v dôsledku anektovania Krymu a podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Ruská ekonomika tak smeruje do recesie, pričom ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil takmer 50 percent hodnoty. Lukašenko preto žiada, aby sa obchodné transakcie medzi jeho krajinou a Ruskom v budúcnosti neúčtovali v ruských rubľoch, ale v amerických dolároch, prípadne eurách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Lukašenko