Prezident Venezuely zablahoželal Kube ku vzťahom s USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maduro nicólas
Venezuelský prezident Nicólas Maduro. Foto: SITA/AP

CARACAS 27. decembra (WEBNOVINY) – Venezuelský prezident Nicolás Maduro v piatok zablahoželal kubánskej vláde k decembrovému zverejneniu zámeru USA obnoviť diplomatické a obchodné vzťahy s Havanou.

Podľa Madurových slov v liste určenom jeho kubánskemu náprotivkovi Raúlovi Castrovi „je oveľa lepšou ako len dobrou správou možnosť, že Spojené štáty uznávajú posvätné právo Kuby byť suverénnou a slobodnou“. Vedenie ostrova však v liste zverejnenom v sobotu kubánskymi médiami varoval pred „dlhou cestou k uznaniu, že nie sme ich zadným dvorom a k ukončeniu zločineckej obchodnej blokády“ Kuby.

Jej hlavným politickým a hospodárskym partnerom bola v uplynulých 15 rokov práve Venezuela, krajina bohatá na ropu, no s problematickými vzťahmi s Washingtonom. Samotný Maduro vzťahy s USA minulý rok prerušil.

USA v polovici decembra potvrdili začiatok procesu obnovenia vzťahov s Kubou a plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane.

Nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi. To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej Fidelom Castrom, bratom dnešného prezidenta. Sankcie voči Kube začali USA uplatňovať po znárodnení majetku amerických občanov a korporácií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nicolas Maduro