Obrazom: NATO formálne ukončilo bojovú misiu v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO ukončilo 13 ročnú bojovú misiu v Afganistane
Severoatlantická aliancia symbolickým ukončením bojovej misie oficiálne odštartovala novú misiu Odhodlaná podpora, ktorá sa začne 1. januára 2015. Foto: SITA/AP

KÁBUL 28. decembra (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancia (NATO) v nedeľu počas oficiálnej ceremónie symbolicky ukončila svoju 13-ročnú bojovú misiu v Afganistane.

Obrazom: Severoatlantická aliancia ukončila 13-ročnú misiu v Afganistane

NATO tak oficiálne odštartovalo novú fázu svojho pôsobenia v krajine, v rámci ktorej sa bude zameriavať už len na podporu a trénovanie miestnych bojových jednotiek. Velitelia aliancie počas ceremónie v Kábule slávnostne vztýčili vlajku novej misie nazvanej Odhodlaná podpora (Resolute Support).

Formálne ukončenie misie oslávilo NATO ešte začiatkom decembra. Nová misia sa začne 1. januára 2015 a z bojovej sa zmení na podpornú a výcvikovú. Po tomto dátume zostane postupne v Afganistane už len približne 13 000 vojakov z približne 140 000 v roku 2011. Budú prevažne z USA, Nemecka a Talianska. Od začiatku vojny v Afganistane v roku 2001 zomrelo v krajine 3500 zahraničných vojakov, z toho 2210 Američanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy