Putinovho kritika Navaľného uznali vinným zo sprenevery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexej navalny
Opozičný líder Alexej Navaľný. Foto: SITA/AP

MOSKVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Kritik Kremľa Alexej Navaľný uviedol, že v utorok porušil svoje domáce väzenie, aby sa pridal k opozičnému zhromaždeniu v Moskve.

Navaľného brata súd poslal do väzenia

Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo ho ruský súd uznal vinným zo sprenevery. „Áno, je tu to domáce väzenie. Ale dnes chcem byť s vami. Takže idem,“ uviedol Navaľný na Twitteri, pričom zverejnil fotku seba v metre. Následne však napísal, že bol zatknutý. „Nemôžu ale zatknúť každého,“ dodal.

Obrazom: Demonštrácia v Moskve

Moskovský okresný súd v utorok opozičnému kritikovi Alexejovi Navaľnému udelil 3,5-ročný podmienečný trest. Jeho brata Olega však súd poslal na 3,5 roka do väzenia. Kritici to považujú za kampaň na potlačenie opozície. Navaľného stúpenci sa zídu v utorok pred Kremľom, pričom na akciu sa na Facebooku zaregistrovalo asi 18 000 ľudí. Skutočný počet by však mohol byť nižší, keďže ľudia sa pripravujú na oslavy Nového roka.

Navaľný bol z rozsudku rozčarovaný

Prokuratúra žiadala pre Navaľného až desať rokov väzenia v súvislosti s obvineniami zo sprenevery vyše 30 miliónov rubľov (vyše 430-tisíc eur). Navaľný nad rozsudkom neskrýval rozčarovanie a sudkyne Jeleny Korobčenkovej sa opýtal, či sa za verdikt nad jeho bratom „nehanbí“. „Prečo ho posielate do väzenia? Aby ste ma potrestali ešte viac?“ vyhlásil.

Navaľný je v prísnom domácom väzení už vyše ôsmich mesiacov. Popredného kritika politiky Kremľa známeho predovšetkým odhaľovaním korupcie vo vládnych kruhoch ešte v júli minulého roka usvedčili zo sprenevery v úrade gubernátora Kirovskej oblasti, kde pôsobil ako poradca. Pôvodný trest v podobe päťročného pobytu vo väzení mu neskôr zmenili na podmienečný. V apríli ho súd v Moskve uznal vinným z ohovárania a udelil mu pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (v prepočte viac ako šesťtisíc eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexej NavalnýAlexej Navaľnyj