Obrazom: Opozičnú demonštráciu v Moskve rozohnala polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozičnú demonštráciu v Moskve rozohnala polícia
Ruská polícia v utorok vytlačila z priestranstva pri moskovskom Kremli účastníkov nepovolenej opozičnej demonštrácie, ktorá sa konala iba niekoľko hodín po udelení podmienečného trestu za spreneveru aktivistovi Aleksejovi Navaľnému. Blízko Červeného námestia sa predtým zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, čo predstavuje jeden z najvýraznejších opozičných protestov v Rusku za posledné roky. Na miesto prišiel aj samotný Navaľný, ktorý tak porušil podmienky svojej domácej väzby a na mieste ho vzápätí zatkli. Moskva, 30. december 2014. Foto: SITA/AP

MOSKVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Ruská polícia v utorok vytlačila z priestranstva pri moskovskom Kremli účastníkov nepovolenej opozičnej demonštrácie, ktorá sa konala iba niekoľko hodín po udelení podmienečného trestu za spreneveru aktivistovi Aleksejovi Navaľnému.

Obrazom: Demonštrácia v Moskve

Blízko Červeného námestia sa predtým zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, čo predstavuje jeden z najvýraznejších opozičných protestov v Rusku za posledné roky. Na miesto prišiel aj samotný Navaľný, ktorý tak porušil podmienky svojej domácej väzby. Popredného kritika ruského vedenia na čele s prezidentom Vladimirom Putinom vzápätí zadržala polícia, ktorá však umožnila ostatným demonštrovať približne dve hodiny.

Prívrženci opozície, ktorí utorňajší rozsudok považujú za politickú pomstu, pritom pokrikovali heslo Nedokážete nás uväzniť všetkých. Videonahrávku na podporu demonštrácie zverejnila i známa feministická skupina Pussy Riot, ktorej členky v roku 2012 potrestali väzením za protest proti Putinovi v katedrále.

Moskovský okresný súd v utorok udelil Navaľnému pokutu a triapolročný podmienečný trest za spreneveru voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher, zatiaľ čo jeho brata Olega poslal do väzenia takisto na 3,5 roka nepodmienečne. Hlavné štátom kontrolované televízne stanice v Rusku o rozsudku neinformovali.

Opozičnú demonštráciu v Moskve rozohnala polícia
Foto: SITA/AP
Opozičnú demonštráciu v Moskve rozohnala polícia
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia