Ropné nádrže v Líbyi zachvátil požiar, niektoré sú poškodené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ropa ťažba
Ilustračné foto pixaby.com

BENGÁZI/KÁHIRA 31. decembra (WEBNOVINY) – Nádrže pri najväčšom ropnom termináli na pobreží Líbye zachvátil ešte minulý týždeň požiar, pri ktorom doteraz mohlo zhorieť až 1,8 milióna barelov (286 miliónov litrov) suroviny, čo predstavuje zhruba štvornásobok tamojšej dennej produkcie.

Agentúru Reuters o tom v utorok informoval jeden z predstaviteľov medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády, podľa ktorého plamene poškodili sedem nádrží a celková škoda sa odhaduje na 213 miliónov amerických dolárov (175 miliónov eur).

Ropné zariadenia v prístave as-Sidr ako aj v blízkom Ras Lánúf odstavili už pred troma týždňami, keď sa ich pokúsili zmocniť sily slúžiace paralelnej vláde v Tripolise.

Medzinárodne uznávané vedenie pôsobiace v meste Tobruk terminály stále kontroluje, ich okolie sa však premenilo na bojisko a z vyvolania požiaru sa vzájomne obviňujú obe strany. Líbyjské mestá boli v uplynulých mesiacoch dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia