Putin označil anexiu Krymu za návrat domov a veľký úspech

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

MOSKVA 1. januára (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom novoročnom príhovore označil anexiu Krymu z marca 2014 za jeho „návrat domov“ a úspech, ktorý „navždy zostane míľnikom v národných dejinách“.

Vyjadril tak názor zastávaný mnohými Rusmi, ktorí považovali zotrvávanie čiernomorského polostrova pod kontrolou Ukrajiny za historickú krivdu. Krym sa totiž stal ukrajinským územím v 50. rokoch 20. storočia na základe rozhodnutia vtedajšieho sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova.

Putinov prejav nahraný v predstihu si vypočuli ako prví obyvatelia ruského Ďalekého východu, kde je voči Moskve niekoľkohodinový časový posun.

Kremeľ zverejnil taktiež niekoľko desiatok novoročných pozdravov, ktoré prezident poslal predstaviteľom medzinárodných organizácií a zahraničným štátnikom vrátane amerického náprotivka Baracka Obamu. Putin ho upozornil na blížiace sa 70. výročie víťazstva spojencov v druhej svetovej vojne, ktoré by podľa neho malo slúžiť ako pripomenutie „zodpovednosti Ruska a USA za udržiavanie mieru a medzinárodnej stability“. Dodal, že Moskva chce rozvíjať bilaterálne vzťahy s USA, podmienkou je však to, aby boli založené na „rovnocennosti a vzájomnej úcte“.

Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú momentálne pre krízu na Ukrajine, konflikt v Sýrii a záležitosti ľudských práv na najnižšej úrovni od konca studenej vojny. Okrem anektovania Krymu Západ vyčíta Rusku podporovanie východoukrajinských separatistických povstalcov, za čo uvalil na Moskvu počas roka 2014 rôzne sankcie.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin