Grécky expremiér opúšťa otcovo hnutie, zakladá novú stranu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Geórgios Papandréou
Geórgios Papandréou Foto: SITA/AP

ATÉNY 2. januára (WEBNOVINY) – Bývalý grécky premiér Geórgios Papandréou v piatok ohlásil vznik novej politickej strany a potvrdil tak už dlhšie očakávaný odchod zo stredoľavicového Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK), ktoré založil v roku 1974 jeho otec Andréas.

Podľa jeho príspevku na sieti Facebook „je načase, aby pokrokové sily v krajine urobili ďalší veľký krok“, čomu bude zodpovedať názov zoskupenia – Hnutie za zmenu. Podrobnosti jeho politického programu zatiaľ nie sú známe, očakáva sa však, že bude podobný PASOK-u, ktorý momentálne vládne v koalícii so stredopravicovou Novou demokraciou na čele s premiérom Antónisom Samarásom.

Hnutie formálne začne svoju činnosť už v sobotu. Papandréouovo rozhodnutie môže skomplikovať výsledok predčasných parlamentných volieb vypísaných na 25. januára po tom, ako parlament nedokázal zvoliť nového prezidenta. V prieskumoch preferencií vedie opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá odmieta úsporné opatrenia spojené s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.

Papandréou bol predsedom gréckej vlády v rokoch 2009 až 2011. Z funkcie musel odísť v súvislosti s plánom EÚ na záchranu gréckej ekonomiky, o ktorom chcel v krajine usporiadať referendum.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Geórgios Papandréou