Biely dom potrestal KĽDR za kybernetický útok na Sony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kldr
Foto: ilustračné, SITA/AP

HONOLULU/WASHINGTON 3. januára (WEBNOVINY) – Spojené štáty uvalili nové sankcie na Severnú Kóreu v súvislosti s nedávnym kybernetickým útokom na spoločnosť Sony Pictures Entertainment.

Prezident Barack Obama podpísal v piatok nariadenie, ktoré umožňuje potrestanie troch severokórejských organizácií vrátane vojenskej tajnej služby a desiatich jednotlivcov pracujúcich pre tieto organizácie alebo pre vládu. Biely dom uviedol, že ide o odpoveď na „provokatívne, destabilizačné a represívne konanie“ Severnej Kórey.

Na Pchjongjang sú už uvalené americké sankcie aj v súvislosti s jeho jadrovým programom. Piatkové rozhodnutie sa však považuje za prvý prípad, keď Spojené štáty potrestali cudziu krajinu za kybernetické útoky na americkú spoločnosť, uvádza spravodajská stanica BBC.

Americká spoločnosť Sony sa stala koncom novembra terčom hackerského útoku pre film The Interview, ktorý je komédiou o fiktívnom atentáte na severokórejského vodcu. Washington a Južná Kórea z útoku obvinili KĽDR, ktorá to však odmietla.

Spoločnosť premietanie filmu pre bezpečnostné obavy úplne stiahla, čo však skritizoval aj prezident Obama, podľa ktorého sa diktátorom nesmie ustupovať. Nakoniec sa film do kín v obmedzenom rozsahu dostal a distribuuje sa cez internet.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama