Polícia je na stope mužov, ktorí vraždili v Charlie Hebdo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francúzsko
Polícia spustila v Paríži veľkú akciu a intenzívne po vrahoch novinárov. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 8. januára (WEBNOVINY) – Francúzska polícia stále intenzívne pátra po útočníkoch zo stredajšieho krvavého útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži .

Posledné informácie hovorili tom, že sa pohybujú v okolí Villers-Cotteret a polícia im je na stope. Automobil, ktorým sa presúvali opustili a podľa agentúry AFP v ňom našli džihádistické zástavy a molotovove koktejly. Polícia upozorňuje občanov, že obaja hľadaní sú ozbrojení a nebezpeční.

Jeden z podozrivých sa sám prihlásil na polícii

Vo štvrtok ráno útočníkov spoznal aj majiteľ pumpy pri obci Villers-Cotteret, ktorú prepadli a ukradli jedlo a benzín a vypálili niekoľko striel, informovali francúzske médiá.

Obrazom: Streľba v redakcii týždenníka Charlie Hebdo

Podľa prevádzkovateľa pumpu na ceste RN2 vykradli o 10.30 SEČ dvaja muži, ktorí boli vyzbrojení kalašnikovmi a granátometmi. Z Paríža odišli na Renaulte Clio, očividne tom istom, ktorý ukradli v Paríži krátko po útoku v redakcii týždenníka. Podľa francúzskej stanice BFMTV polícia monitoruje všetky vstupné trasy do hlavného mesta a stráži tiež všetky cesty v okolí vykradnutej stanice.

Páchateľov polícia identifikovala ako 34- a 32-ročných bratov Saida a Cherifa Kouachiových. Totožnosť jedného z nich zistili z preukazu totožnosti zanechanom v aute, v ktorom po streľbe ušli z miesta činu.

Chérifa v roku 2008 odsúdili na tri roky väzenia za členstvo v parížskej skupine, ktorá posielala džihádistov do Iraku. Najmladší podozrivý z troch útočníkov, 18-ročný Hamyd Mourad, sa vzdal do rúk polície, keď zistil, že jeho meno koluje po sociálnych sieťach. Mourad prišiel na policajnú stanicu v meste Charleville-Mézires, asi 230 kilometrov od Paríža pri belgických hraniciach.

V Paríži sa strieľalo aj vo štvrtok, po útoku zomrela policajtka a jej kolegu previezli do nemocnice. V skorých ranných hodinách došlo k výbuchu aj na pri mešite na východe Francúzska. Viac o týchto incidentoch sa dočítate —> V TOMTO ČLÁNKU.

Obrazom: V Paríži sa strieľalo, po útoku zomrela policajtka

Francúzsko a EÚ si tichom uctili obete streľby

Francúzsko sa vo štvrtok zahalilo do čierna, prezident Francois Hollande vyhlásil deň národného smútku. Obyvatelia si napoludnie pripomenuli obete stredajšej streľby. Na ich pamiatku sa okrem iného rozozvučali zvony parížskych kostolov a zastavila sa doprava v hlavnom meste. Viac sa dočítate —-> V TOMTO ČLÁNKU.

Obrazom: Ľudia smútia za obeťami na námestiach po celom svete

Ozbrojenci útočili v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža, pričom zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili, z toho štyroch kriticky. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja príslušníci polície ako aj šéfredaktor Stephane Charbonnier. Muži boli ozbrojení automatickými zbraňami typu Kalašnikov a podľa svedkov počas útoku kričali, že pomstili proroka Mohameda i tradičné „Alah je veľký“.

Video: Útok zachytený z vedľajšej strechy

Charlie Hebdo v minulosti zverejnil viacero vtipov a karikatúr islamistických vodcov ako aj proroka Mohameda. V novembri 2011 sa už pre obrázok proroka stal terčom útoku zápalnými fľašami. Naposledy sa na konte magazínu na sieti Twitter a Facebook objavila karikatúra vodcu organizácie Islamský štát Abú Bakra al-Bagdádího.

Právnik týždenníka Charlie Hebdo Richard Malka medzičasom potvrdil, že budúci týždeň magazín vyjde ako obyčajne a navyše v náklade milión kusov. Normálne sa vydáva 60 000 výtlačkov. Na jeho tvorbe by sa mali podieľať karikaturisti z celého sveta i bývalí redaktori.

Novinári týždenníka Charlie Hebdo, ktorých zastrelili

The cartoonists who were killed in the attack on #CharlieHebdo https://t.co/jdO7PafN1m pic.twitter.com/kcBxITrzoK— The Telegraph (@Telegraph) 7. Leden 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo